ЗМІНИ  АБО ДОДАЙ  ИНФОРМАЦІЮ

ВХІД

Головна » 2015 » Березень » 26 » 3G + інтернет в Україні вже цього літа: як користуватися і скільки платити?
11:58
3G + інтернет в Україні вже цього літа: як користуватися і скільки платити?

 

Національна комісія з регулювання зв'язку та інформатизації наприкінці лютого провела аукціон з продажу трьох ліцензій на надання послуг мобільного зв'язку в стандарті 3G. Перший пакет частот за 3355000000 гривень придбала компанія "Астеліт" (оператор Life), другий - "МТС Україна" за 2715 млн гривень, третій - "Київстар" за 2,705 млрд гривень. Всі оператори беруться до кінця цього року надати доступ до швидкісного інтернету у великих містах.

На сьогоднішній день в Україні 3G-зв'язок надають "ТриМоб", "Інтертелеком" і PEOPLEnet. За допомогою 3G-модемів можна користуватися послугами "Київстар", МТС і Life. Однак хоч цей інтернет і називається швидкісним, він далекий від сучасних стандартів якості. Реальна швидкість залежно від провайдера становить від 3,1 до 14,7 Мбіт. Нові технології дозволять збільшити передачу даних до 42 Мбіт. Наприклад, зараз для завантаження на планшет або смартфон одного епізоду серіалу "Теорія великого вибуху" необхідно до трьох годин. В 3G час завантаження скоротиться до 10 хвилин.

Ціна мобільності

Про те, якими будуть приблизні розцінки, можна судити за існуючими тарифами. Так, оператор "ТриМоб" надає швидкісний мобільний інтернет вартістю від 65 до 296 гривень на місяць залежно від обсягу отриманих даних, а "Інтертелеком" - від 50 до 130 гривень.

 

- У МТС вже є 3G-тарифи, якими можна користуватися в усіх великих містах України - в межах покриття оператора "ТриМоб" (ми надаємо послуги на його мережі за домовленістю). Ціни дуже доступні - від 50 до 90 гривень. Це в десятки разів нижче, ніж в інших країнах, незважаючи на порівнянні витрати операторів в Україні та за кордоном з надання телеком-послуг. На власній 3G-мережі будемо надавати послуги по мірі її будівництва, - розповіла начальник відділу зв'язків з громадськістю "МТС Україна" Вікторія Рубан.

Інші оператори змогли відповісти на запитання, скільки буде коштувати доступ до швидкісного мобільного інтернету. Компанії заплатили за ліцензії та підраховують, в яку суму обійдеться модернізація мережі та обладнання.

- Для абонентів вартість послуг багато в чому буде залежати від економічної ситуації в Україні. 3G стане новою послугою з новими тарифами. Ми розробляємо варіанти пакетів, доступних різним категоріям споживачів. Витрати на запуск 3G дуже значні, і поки передчасно говорити про якусь конкретну суму. Це будуть мільярди гривень на ліцензування, конверсію, розгортання та легалізацію мережі, а також маркетинг, продажі, рекламу послуг. "Київстар" заплатить за ліцензію 2,7 млрд гривень, за конверсію частот - близько 600 млн гривень, - повідомив начальник відділу корпоративних комунікацій "Київстар" Петро Іванов.

Коли почнемо користуватися?

Жителі великих міст отримають доступ до швидкісного інтернету вже цього року. За умовами ліцензій, оператори мобільного зв'язку повинні забезпечити 3G хоча б в одному місті країни протягом найближчих шести місяців. В усіх обласних центрах України - протягом 18 місяців. Потім швидкісний мобільний інтернет повинен з'явитися вздовж трас національного значення і в містах, де проживають близько 10 тисяч осіб.

- Life планує запустити послугу в найближчі місяці. А згідно з умовами ліцензії в наступні півтора року оператори повинні покрити всі обласні центри. Ми вже активно працюємо в цьому напрямку. 19 березня оплатили повністю вартість ліцензії і отримали документи, які надають право на використання частот. Ми раді, що отримали саме цей лот. З технічної точки зору саме частоти 1920-1935 і 2110-2125 МГц розташовуються в найбільш виграшній позиції. Вони найбільш сприятливі для інвестування, оскільки не вимагають встановлення додаткового обладнання, відповідно, витрати будуть значно менше, - зазначила керівник PR-департаменту мобільного оператора Life Оксана Рудюк.

"Київстар" почав роботи з розгортання мережі, проводить навчання персоналу і планує завершити модернізацію обладнання в найближчі місяці.

- Мережа складається з декількох частин: радіомережа, магістральна (транспортна) мережу і ядро ​​(коммутационная частина). Всі частини вимагають адаптації для роботи в 3G. "Київстар" уже завершив самий трудомісткий етап підготовки. Архітектура майбутньої мережі спланована, підготовлена ​​і навчений технічний персонал для роботи з новими стандартами. Комутаційна частина повністю переведена на обладнання 3G-ready - 70 комутаторів і більше 100 вузлів MgW (Media gateway), які можуть працювати в стандартах 3G і 4G. Також є повна готовність до нових технологій у нашої магістральної мережі, яка забезпечує пакетну передачу даних. 30% мережі доступу переведені на єдину IP-інфраструктуру (All-IP), що є необхідним елементом для послуг 3G. Зараз ми модернізуємо радіомережа. Обладнання, яке встановлюємо, зможе працювати у всіх стандартах - GSM, UMTS, LTE - за принципом Single RAN (єдина мережа радіодоступу), - зазначив Іванов.

Що отримає володар смартфона з 3G?

Завдяки швидкому інтернету абоненти зможуть "на ходу" в будь-який зручний час і без прив'язки до домашнього, робочого комп'ютера, кафе з Wi-Fi отримувати швидкий доступ до будь-якої інформації в мережі. Стануть можливими такі послуги, як відео-дзвінки, перегляд відео високої якості, прослуховування музики онлайн, мобільна комерція, телемедицина, онлайн-освіту.

- Світовий досвід підтверджує, що збільшення швидкості передачі даних на 10% призводить до зростання ВВП на 1,5-2%. Впровадження більш швидких технологій надає серйозний економічний ефект на інші галузі та економіку в цілому, оскільки дозволяє оптимізувати багато процесів. Наприклад, концепції "розумних" будинків і "розумних міст" (автоматизовані системи віддаленого управління громадським транспортом, вуличним освітленням), концепції e-government, e-voting, e-education - все це дозволяє економити час, гроші, контролювати і раціонально використовувати будь ресурси, будь то споживання електрики і води, або системи екологічного моніторингу, - підкреслила представник "МТС Україна".

Різниця зв'язку різних поколінь:

1G - стандарт NMT (аналоговий стандарт): швидкість до 1,9 Кбіт / сек
2G - стандарт GSM: швидкість до 384 Кбіт / сек
3G - стандарт UMTS, швидкість до 42 Мбіт / сек
4G - стандарт LTE, швидкість від 100 Мбіт / с до 1 Гбіт / сек
- Під терміном 3G мається на увазі технологія UMTS (інша назва WCDMA). У ній є різновиди стандартів. Самий останній - HSPA +, який і буде розвивати "Київстар". По суті, це вже не 3G, а 3,75G. У HSPA + швидкість передачі даних досягає 42 Мбіт / сек. Для порівняння - зараз в GSM-мережі "Київстар" швидкість до 236 Кбіт / сек. Ми тестуємо 3G HSPA + в офісній лабораторії 3GKyivstarTestLab і швидкість перевищує 35 Мбіт / сек, - уточнив Іванов.

Чому не відразу 4G або 5G?

4G вимагає не тільки готовності від операторів мобільного зв'язку, але і від споживачів. Смартфонів, здатних працювати з 4G, в Україні вкрай мало - від двох до семи відсотків. Головна причина такої низької популярності - висока ціна LTE-телефонів.

Що стосується наступного, п'ятого, покоління, то смартфони, що підтримують такий стандарт, знаходяться на стадії розробки. Передбачається, що швидкість в мережах 5G досягне 10 Гбт / сек.

- Є такий показник готовності ринку до нових послуг - проникнення. Це відсоток смартфонів, які підтримують технологію, до загальної кількості телефонів. Ринок готовий, якщо мінімум у 25% абонентів є смартфони, що працюють в новому стандарті. Український ринок, наприклад, ще не готовий до 4G. Продавці такі телефони навіть не завозять. А до 3G ми готові - приблизно третина абонентів МТС користуються пристроями, що підтримують цей стандарт, - заявила Рубан.

- Почати варто все-таки з 3G і спробувати всі його можливості. Подальший розвиток технологій в Україні, на наш погляд, буде залежати від декількох факторів. Так, для 4G необхідні пристрої з підтримкою даного стандарту, а їх, як відомо, не так багато у нас в країні. У той час, як проникнення 3G-пристроїв у мережі Life досягло майже 40%, або 4 млн. Ще один момент - природний ресурс для наступних стандартів зв'язку. У нас кількість частот, на жаль, досить обмежена, - вважає Рудюк.

- Зараз наші користувачі не володіють достатньою кількістю LTE-пристроїв. У мережі "Київстар" таких близько 500 тисяч, у той час як 3G-пристроїв більше восьми мільйонів, - підкреслив Іванов.

Чи треба міняти телефон і сім-карту?
Фото: itc.ua
Мобільні оператори вважають, що українці вже готові до впровадження 3G, оскільки більше третини абонентів користуються смартфонами, що підтримують даний стандарт зв'язку. Фото: itc.ua

Всі оператори запевняють, що сім-карти абонентів будуть працювати з новим стандартом. Коли телефон потрапить в зону доступу мережі, в панелі біля індикатора рівня сигналу (антена) з'явиться значок "3G" або "H".

Що стосується телефонів, замінити доведеться старі аппаратиі які не підтримують 3G. Володарям нових смартфонів можна не турбуватися: останні п'ять років виробники випускають апарати, здатні працювати з цим стандартом.

Чи можна все гаджети в будинку підключити до 3G?

Швидкісний мобільний інтернет дозволить здійснювати відео-дзвінки, дивитися кіно і слухати музику онлайн. Фото: shpionam.net
Швидкісний мобільний інтернет дозволить здійснювати відео-дзвінки, дивитися кіно і слухати музику онлайн. Фото: shpionam.net

Головна перевага 3G - можливість отримувати швидкий інтернет без прив'язки до конкретного місця. Однак сім-карту, яка працює в 3G, можна вставити в пристрій, "роздає" Wi-Fi. Це може бути роутер-модем, що підтримує технологію UMTS. Після за допомогою Wi-Fi можна підключити інші пристрої - планшет, ноутбук.

Сам смартфон з 3G може стати заміною модему, якщо підключити його до ноутбука або комп'ютера. Це виручить, якщо виникнуть проблеми з провідним інтернетом або Wi-Fi.

Що буде з провідним інтернетом?

Компанії, що надають послуги проводового інтернету, спокійно сприйняли новину про майбутнє запровадження 3G. Вони вважають, що мобільний інтернет не зможе скласти конкуренцію проводам по швидкості. Провайдери сподіваються, що завдяки впровадженню інноваційних технологій зв'язку зросте популярність інтернет-послуг у цілому, і дротяних в тому числі.


- Мобільний та доступ в інтернет тісно взаємопов'язані, тому ми сподіваємося на розвиток цих двох сегментів ринку і очікуємо зростання попиту на послуги. Ми не боїмося, що люди почнуть відмовлятися від наших послуг. Мобільний інтернет, навіть на базі 3G, чи не стане альтернативою провідному. З точки зору собівартості і можливостей нераціонально використовувати мобільний інтернет у себе вдома за наявності проводового. Тому ми вважаємо, що кількість клієнтів у нас не зменшиться, - заявив генеральний директор компанії "ВОЛЯ" Джордж Жембері.

За його словами, незважаючи на кризу, сфера телекомунікацій хоч і повільно, але розвивається.

- Цього року на інтернет-ринку може збільшитися середня швидкість доступу в мережу. В першу чергу, тому що все більше абонентів будуть підключати будинки саме широкосмуговий доступ (ШПД). Крім того, провайдери почнуть шукати можливість для підключення та розвитку ШСД в містах з населенням менше 10 тисяч, де на сьогоднішній день швидкісний доступ відсутня в принципі. Новим викликом для ринку телекомунікацій стане те, як навчити абонента одночасно використовувати разом дві швидкісні технології - фіксований і мобільний доступ в залежності від контексту. Самі ж телеком-компанії повинні навчитися пропонувати обидві послуги в пакеті. Це і стане двигуном ринку протягом декількох найближчих років, - сказав Жембері.

Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків заявив, що впровадження 3G привернуло в економіку країни близько $ 300 млн. Розвиток телекомунікацій зажадає створення 5000 нових робочих місць. А наступною метою держави на найближчі п'ять років, за словами Шимківа, стане збільшення проникнення ШПД до 25%.

Переглядів: 719 | Додав: zel200603 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

ФОТО ВІННИЦІ

ВТЕМІ

Пошук

Пошук

Пошук

Пошук

Пошук

Архів записів

Календар

«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031